Pvc baner cerada postavljena na ogradu koristeći alkice i vezice.

Pvc baner cerada postavljena na ogradu koristeći alkice i vezice.

Kada me netko pita što bi mu bilo najbolje za promociju ili kampanju koja je ograničenog trajanja a da ne potroši puno para uvijek mu predložim baner.

Prvi plakati su se pojavili 1931 godine. To je tridesetak godina prije početka karijere Dona Drapera kojeg volim gledati u seriji Mad Men. Kroz osamdeset godina vanjske reklame su se transformirale u LED displeje, digitalne reklame, neonske reklame koje gube bitku s LED diodama, reklame po oslikanim autobusima, automobilima i drugim vozilima, mobilne reklame i PVC banere… PVC baneri se trenutno smatraju jednom od najjeftinijih solucija za marketing i razne promocije. Zadnjih godina se značajno povećala kvaliteta materijala kao i boja koje u sebi već imaju UV zaštitu.

Dok sam radio kao franšizer u McDonalds’u Split vrlo često smo imali promocije te smo dobivali paket marketinškog materijala. Svaki put sastavni dio paketa promocije su bili i baneri koje smo koristili i van i unutar restorana. Imao sam i dva generična banera koja sam nosio kada bi bili sponzori na nekom događaju na kojima je bio samo logo i adresa restorana.  U tih deset godina vidljiva je bila evolucija PVC banera. Ispočetka smo imali banere koji su imali natpise s folijama u boji da bi se to na kraju pretvorilo u vrlo kvalitetne fotografije u punom kolor digitalnom printu direktno na PVC baner. Tada nisam znao da ću i ja biti spreman napraviti sve to što smo dobivali u marketinškom materijalu. Siguran sam da me je moje iskustvo u McDonald’su gurnilo da uđem u ovu branšu i da otvorim franšizni grafički studio centar Signarama jer sam već tada shvatio da ova industrija ima prošlost i budućnost.

Nabrojit ću Vam par razloga zašto su baneri jedna od najboljih opcija za Vaše promotivne materijale i što ne smijete zaboraviti:

PVC baneri se mogu koristiti za vanjske i unutarnje promotivne kampanje:

Ovo je možda najveća prednost PVC banera u odnosu na ostale reklamne medije poput plakata, digitalnih displeja, ostalog POP materijala… Oni se mogu koristiti za razne unutrašnje potrebe reklamiranja i promocija kao i kod vanjskih marketing kampanja. Razlog ovoj svestranosti leži u tome što je danas baner vrlo fleksibilan i trajan materijal, barem onaj koji mi koristimo, koji vrlo dobro može podnjeti izlaganje gotovo bilo kakvim vremenskim uvjetima. Ok, ne želim Vam dati lažnu nadu, ako bura vani čupa stabla i okreće šlepere nemojte se nadati da će baner preživjeti. Drugi aspekt je da u vanjskim uvjetima baner može trajati od 6 mjeseci do godinu dana zavisno o upotrebi. Korištenje orginalnih boja s ugrađenom UV zaštitom omogućuju bolju otpornost na UV zrake i smanjuju bljeđenje boja.

veliki PVC banerPVC baneri trebaju biti čitljivi i razumljivi:

Ako vaša reklama nije čitljiva ili razumljiva onda se može dogoditi da izgubite potencijalne klijente i da Vaš marketing plan, promocija ili kampanja neslavno propadne.  Dosta firmi danas traži reklamne materijale pristupačne cijene pomoću kojih mogu na lak način doći do potrošača. Bez ozira je li riječ o nekom tko vozi ulicom ili šeće pločnikom Vaš baner će biti primjećen ukoliko je čitljiv i razumljiv. Slova koja koristite moraju biti lako čitljiva. Idealno bi bilo koristiti deblja slova s bojom koja se ističe u odnosu na podlogu.

Veličina banera je važna:

Mnoge kompanije i marketinški stručanjci ne shvaćaju koliku ulogu igra veličina PVC banera. Ako stavite svoj PVC baner u napučeni dio grada ili u trgovački centar onda baner traba biti barem srednje veličine i u bojama koje odmah hvataju pozornost. Ako stavite baner na zid onda valičina banera i slova treba biti dovoljno velika da se vidi s željene udaljenosti. Prednost banera je i u tome što se jednostavno može napraviti željena veličina.