14

Zašto dati prednost oslikavanju izloga i vozila u odnosu na druge oblike promocije i oglašavanja?

Oslikavanje izloga i vozila privlači više pažnje nego tradicionalno oglašavanje. Koliko puta ste bili u situaciji da ste se zagledali u oslikano auto ili kombi? Koliko puta vam je pažnju privukao izlog koji je kompletno oslikan full kolor folijom? Danas više ne možete pronaći market ili samoposlugu nekog većeg prodajnog lanca a da im izlog nije kompletno oslikan folijom. Telefonski imenik ili radio reklama ne donose toliki povrat uloženog novca kao kada npr. oslikate auto. Kada radite kampanju na radiju imate budžet i za to dobijete određeni broj emitiranja. Nakon toga Vaša reklama brzo pada u zaborav. Oslikavanje vozila platite jednom i nemate više troškova. Ako vozite takvu reklamu barem četiri godine dnevni trošak takve reklame košta vas kao dvije kave u kafiću. Kakvu još reklamu možete dobiti za tu vrijednost?

Jeli istina da uklanjanje folije oštećuje vozilo?

Ne samo da folija ne oštećuje originalnu boju nego je i zaštiti. Tijekom korištenja takve reklame folija Vas štiti od sitnih kamenčića a kada jednom uklonite foliju originalna boja vozila je u onakvom stanju kakva je bila prije nego ste postavili foliju.

9

Šta je to točno “oslikavanje vozila”? Kakve materijale koristite?

Još uvijek ljudi misle da je oslikavanje vozila bojanje vozila u auto lakirnici što je daleko od istine. Za oslikavanje vozila se može koristiti folija u boji od koje se posebnim strojevima oblikuju znakovi i natpisi. Kada se radi o koloru onda je u pitanju digitalni print na specijalne folije koje se dodatno zaštite prozirnim slojem folije u kojoj je sadržana UV zaštita. Da bi neke firme dobile posao ponude “povoljnu” cijenu a posao odrade s neadekvatnim jeftinijim folijama koje se ne daju 3D oblikovati pa tako umjesto da prate utore i obline vozila one se izrezuju i znatno kraće traju. Također postoji razlika kada se koristi originalna boja ili jeftinija zamjenska koja nema jednaku kvalitetu ni trajanje.

Da li je potrebno oslikati krov vozila?

To ovisi o željama naručitelja. Ukoliko se radi o automobilu koje ima niži krov poželjno je oslikati i krov koji je vidljiv pješaku koji je viši od vozila i vidljiv je iz autobusa, tramvaja i viših vozila. Ukoliko se radi o kombiju ili kamionu takva vozila se jedino mogu vidjeti ukoliko se kreću urbanom sredinom u kojoj ima visokih zgrada iz kojih je onda takva ploha odlično vidljiva.

Koliko ću biti bez vozila ukoliko ga dam na oslikavanje?

Oslikavanje vozila počinje razgovorom s klijentom da bi se shvatilo što se takvom reklamom želi pokazati i što treba istaknuti.  Nakon toga dizajner klijetnove ideje na kompjuteru oblikuje u riješenje. Kad je riješenje gotovo šalje se klijentu na odobrenje. Tek kada su folije pripremljene vozilo nam je potrebno jedan do dva dana da bi se posao završio.

Zašto se koristi “rupičasta folija”?

Takva folija je kompromis koji omogućuje da staklo bude oblijepljenom slikom na foliji koja je vidljiva izvan prostora a da se ne zatvara pogled iz prostora. Ta folija se također koristi i na staklima vozila upravo zbog svoje uloge da ne zaklanja pogled iz vozila.